gå til topp
gå til index
gå til bunn
staple_l.gif
 
staple_r.gif

Quo Vadis, Drammen? vol.2

vignettbilde Byvandring i nostalgiens tomrom

I 2008 begynte jeg et prosjekt som aldri ble fullført. Jeg satte meg fore å ta bilder av hele min hjembys indre kjerne, for å dokumentere bebyggelsen som raskt var i ferd med å forandres. For deretter å presentere det for egnede instanser i kommunen, og tilby alle rettigheter mot at de garanterte meg en anstendig begravelse på mine beskjedne, testamenterte vilkår.


Slik ble det ikke. Jeg forlot byen før prosjektet ble fullført, og det gjensto beklageligvis mange områder og bygninger da jeg forlot bunnen av ælva til fordel for toppen av den. I mange år har jeg da sittet på en anseelig bunke bybilder til ingen nytte.
Javel? Neivel, ja.
Jeg har meget god plass på min server ... så ... let me take You by the hand and lead You through the Streets of Drammen ...
... her er et utvalg. Med kommentarer omkring spørsmålet "hvor går Drammen?" - en by jeg fortsatt er knyttet til, etter 43 år som drammenser. "Landets største veikryss" kalte man byen tidligere. Og jeg stiller spørsmålet om den faktisk fortsatt er det.


bybilde

Jeg tenker vi starter her. Det er rævva på ælva. En formiddag først i mai. Ved brukaret til den gamle bybrua, som måtte rives fordi BaneNOR, som landets suverene hersker, trengte 50 cm større høyde. Det ble en dyr halvmeter. HER lå bussholdeplassene for alle linjer ut av byen mot Lier og Røyken/Hurum.
I dag er det bygd serveringssteder og tomrom, og bussene går tvers gjennom torget i stedet. Elegant. Torget er omgjort til bussholdplass. Men kommunen fikk i det minste brukt noe gammel brostein.

zoom
bybilde

Strømsø skyline. Her ser vi rett mot Union under utbygging, fra strandpromenaden. Tidlig vår, og penere skal det bli. I dag bader og fisker man her. Da jeg kom til byen, var begrepet "dassmort" etablert som en spesiell type drammensfisk. Så laus, at hodet satt igjen på kroken mens kroppen datt tilbake og gikk til måkene. NOE er forandret til det bedre.
Men jeg mener fortsatt at Strandgata skulle hatt busstopp, for å unngå trafikken gjennom torget. Da hadde det ikke vært noe "Glass", men ærlig talt: utesteder har byen mer enn nok av.

zoom
bybilde

Rett over Strandgata og promenaden ligger landets eldste bryggeri - midt i sentrum. Det er den eneste industri som er igjen i bykjernen av noe størrelse. Dette må sies å være bortimot byens stolthet, og fasaden gjør absolutt ikke skam på bybildet, hverken mot ælva eller Grev Wedel på den andre siden. Til min store forskrekkelse leste jeg nylig at de truer med å flytte dersom de ikke får bygge på og utvide. Min mening om dette vil jeg ikke offentliggjøre i klartekst. Kvartalet, som inkluderer det gamle badet, anser jeg som nærmest hellig.

zoom
bybilde

Her sett fra hjørnet Tomtegata/Losjeplassen, med den ubetalelige Gildehallen gjemt bak gjerdet.
Det MÅ da gå an å utvide kapasiteten uten å vandalisere bygningene. Jeg har sett noen forslag, og det er arkitektur som kvalifiserer til straff. MÅ det bygges på, fx 1 etasje på det laveste, må det gjøres i samme stil. Og flytte?
Da kan de flytte til Sveits.

zoom
bybilde

Losjeplassen fra hjørnet mot Nedre Storgate. Her er alt revet i dag, og Losjeplassen bebygd med betong og teglstein. 2 hele kvartaler er utradert for å gi plass til Bragernes strand i bunnen, og Bo- og servicesenter med Grev Wedel legesenter i toppen.

zoom
bybilde

Losjeplassen 8 har jeg et spesielt forhold til. Jeg leide kjelleren her i flere år, som verksted og atelier. Huset var opprinnelig av de typiske "Drammenshus", med lett gjenkjennelig gesims, brutt gatehjørne og grunnmur av naturstein. Bygget ble forandret noe med årene, og dermed var det ikke lenger "bevaringsverdig". I dag står det en kloss der.

zoom
bybilde

Fra samme hjørne, snur vi oss tilbake mot Aass og elektrisitetsverket. Dette er fredet; man torde vel ikke annet. Men fredning er skinnhellig. Dukker det opp muligheter til fortjeneste, finner man et påskudd til å overkjøre slikt. Det har vist seg en rekke ganger i Drammen, og dette historiske bygget ligger faretruende i veien for videre "utvikling".

zoom
bybilde

Fra hjørnet Losjeplassen/Engene mot Brakerøya. Gamle gravplass, med Høytorget i bakgrunnen. Denne grønne lungen tenker de fleste på som en "park", og den er lite besøkt. Hvorfor ikke lempe litt på lovverket, og få bygd noen stilige blokker som passer til nybyggelsen på den andre siden av Engene? Noen har forsømt sin grådighet, heldigvis.

zoom
bybilde

Engene er praktisk talt ribbet for gammel bebyggelse, fra tårnbygningene og ut til Brakerøya. Kvartal etter kvartal er oppkjøpt planmessig av spekulative "utviklere" som kanskje ikke engang har satt sine bein i Drammen; samme melodien som i andre strøk av byen. Tomtepriser, boligpriser og husleier har steget vanvittig, og proporsjonalt med innbyggernes levealder. Selv i de få, usle hus som dette krever utleiere to tredjedeler av normalinntekt per måned i leie.

zoom
bybilde

Dette er Engene 59, på hjørnet av St. Halvards Gate. Siste stopp for meg i Drammen. Huset var opprinnelig bygd for kolonial i første, leilighet i andre etasje og stort sett holdt i samme stil som øvrige "Drammenshus". Da kolonialen stengte, ble hele huset med tilbygg gjort om til bolig. På en både inventiv og infam måte, klarte man å klemme 5 boenheter ut av et areal på under et halvt mål.
Jeg har ingen gode minner herfra. Det var elendig lydisolert, og man ble plaget av både vanlig trafikk, narkotrafikk og husbråk til alle døgnets tider. Jeg vet ikke om huset står enda. Jeg bryr meg ikke.

zoom
bybilde

Ned fra Engene til Nedre Storgate, blikk mot Losjeplassen. til venstre er kioskbua til Asbjørn Kronstrand, tvers over Gjerde Handelsskole. Luringen hadde plassert seg strategisk; han og kona levde mer eller mindre av elevene. Bua sto merkelig lenge, men måtte gi tapt for innkjøring til ny blokk. Ved siden av ligger det eneste fredede i kvartalet; bygget som tidligere huset Glassmester Kristoffersen. Bak neste bygg, som selvfølgelig er revet, lå lavbygget som huset merkelige A. Jonassen Kolonial.
Og hva skimter vi i bakgrunnen?

zoom
bybilde

Her er Søren Lemmichsgt.4 : skammens blokk i byen. Jeg tok ikke nærbilde av den; jeg får utslett på kortere avstand.
Einar Jacobsen lot dette oppføre i 1970/71, av billigste materialer, og la det ut som obligasjonsleiligheter: dvs. at man betalte for "å få lov til å leie", noe som idag ikke er tillatt, men tidligere avtaler gjelder. Blokkas tilstand og eiers innbitte motvilje mot samarbeid resulterte umiddelbart i en krangel som pågår den dag i dag, etter gjentatte eierskifter. Blokka er kald og utrivelig, og man registrerer enhver aktivitet hos naboene. Jeg "kjøpte" en 38m² i -76. At jeg holdt ut i nesten 8 år, kommer utelukkende av at jeg bare var hjemme for å sove. Om noe skulle rives i Drammen, er det denne klossen.

zoom
bybilde

Man trekker seg da tilbake mot sentrum. Her er det gamle trygdekontoret til høyre, fulgt av Gjerdes Handelsskole; arnestedet for "blårussen" i tidligere år. Bua til Asbjørn lå altså rett imot. Men han hadde andre kunder, kremmeren. Jeg røkte snadde, og John Cotton #1+2. Om han kunne ta inn den?
"Mye røyker'u?"
"- et par i månten."
"Titt innom tel uka."
Jeg tittet jo innom hver dag uansett - for aviser, magasiner, røykestoff, pølser og snadder.

Vi nærmer oss nå Grev Wedels Plass.

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

Grev Wedels Plass i naken, tidlig vårdrakt. Plassen ble tidligere benevnt «Triangelen ved Albums forrige Gaard i Storgaden» etter tårnvillaen som ble oppført i 1866 for overlærer Morten Kirkegaard Album [sitat Drammen Byleksikon].
Denne triangelen er mellom Ole Steens Gate, Nedre Storgate og Gjetergata. Tårnvillaen er bevart, og inneholdt på dette tidspunkt Grev Wedel Legesenter; nå flyttet til Losjeplassen hvor Stampe & Hals tidligere lå. Til høyre Aass Bryggeri. Bygningen bak; tidligere Trygdekontoret, er erstattet med noen hvite klosser hulter til bulter, mens Gjerdebygget bak der igjen holder stand.

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
bybilde

zoom
 

  vignettbilde
staple_r.gif
staple_l.gif