gå til topp
gå til index
gå til bunn
staple_l.gif
 
staple_r.gif

Nettlesere, HTML5 og CSS3

gul lapp

Jeg flyttet denne saken hit. Den hang opprinnelig som gul lapp på tavlas første side, og er ikke så veldig aktuell lenger. Den opprinnelige ingressen var:
«Dersom du har problemer med visningen på disse sidene, kan jeg trygt fortelle deg at det må være din egen skyld. Du kan nemlig ikke ha oppdatert nettleseren din på aldri så lenge, eller du benytter en obskur sak som ikke følger standarder. Dette nettstedet inneholder ingenting som skulle være uforståelig for en moderne og standardtro browser».
... og hva jeg skrev følger uforandret. En oppdatert kommentar kommer til slutt.


Det er bygd opp med grunnmur html5 og CSS3. Dette er relativt unge standarder, og i skrivende stund er html5 ikke engang ferdigstilt. Derimot er den meget bakoverkompatibel, og dersom en nettleser ikke er i stand til å tolke enkelte ting, vil den falle tilbake på html4 transitional - såkalt "quirks mode". Uforståelige elementer faller da helt ut, mens resten er fullt leselig.


Det er ingen grunn i dag til ikke å benytte <!DOCTYPE html>, enkelt og greit. Det eneste aberet for en nettsnekker, er at validering er upålitelig: siden standarden fremdeles er under flux, henger validatoren etter. Derimot er leverandører av nettlesere meget flinke til å implementere det vanligste av det nye. Til og med Microsoft har begynt å skikke seg, selv om de har som erklært politikk ikke å implementere noe før det er etablert. Men de har i det minste stort sett sluttet med å dytte inn sine "egne" standarder ("if you cannot beat'em; join'em"! de forsøker nå heller å påvirke W3C aktivt fra innsiden).

gamlemerra

IE 6 er et kapittel for seg. Den nettleseren var ikke engang god som ny, men har forpestet internett og forårsaket apopleksi hos utallige webrotter gjennom 10 år. For ikke å snakke om knekte tastaturer og moset mus ... undertegnede har flere ganger i IE6' epoke måttet bytte slikt pga. dyriske reflekser. Tidligere fikk de som forvillet seg inn på khawaga.com med gamlemerra denneskjermdump i fleisen emoticon. Slikt er heldigvis ikke nødvendig lenger; også IE oppgraderes i tråd med standarder.

Browsermakerne er nesten blitt for flinke. Det hagler med oppgraderinger fra alle hold, og det kan noen ganger virke både masete og meningsløst. Undertegnede tar alltid ned siste utgave av sin standardleser Opera, og staller den inn for seg - bare major upgrades får overta som standardleser. Ellers er alle maskiner stengt for automatisk oppgradering. Noe som forøvrig ikke anbefales for den jevne bruker; i hvert fall ikke brukere av Windows. Utdaterte nettlesere og systemer har antagelig skylden for over 90% av den djevelskapen som finnes på nettet - sammen med menneskets iboende grådighet og ubendige, siklende nysgjerrighet på shady stuff.

Hvilken nettleser som er den beste er en personlig sak, og eventuelt en sak for khawagas hjørne. Undertegnede har benyttet Opera siden versjon 3.6 grunnet meget enkel tilgang til å skru funksjoner av og på, generell sikkerhet/brukervennlighet samt hurtighet. Han har aldri kommet riktig overens med hverken Firefox, Safari eller Chrome, og skyr IE av prinsipp. Men som sagt: en smaksak. Til og med IE er grei nok, om man bare bygger gjerdene rundt den høye nok.

Kildekoden på khawaga.com validerer, og stilarkene er bare et par midlertidig nødvendige Mozilla-hack fra å gjøre det samme. Sidene er sjekket for bugs på de rådende plattformer Windows, Linux og Mac, i de vanligste nettleserne av akseptabel årgang. Så khawaga har gjort sitt. Nå får du gjøre ditt. Oppgrader!Det har gått noen år. I dag KAN man ikke lese noe som helst på nett med en utdatert nettleser, simpelthen fordi alle browsere - bortsett fra Firefox - forlanger å være oppgradert. Og eldre versjoner av ildreven maser og maser.
Det mest påfallende gjennom de siste 13 år siden jeg skrev dette, er at i dag er chromium-motoren nærmest enerådende. Opera gravla sin egen "Presto". Selveste Microsoft dumpet utvikling av motoren "Trident", og deres "Edge" er basert på samme kjerne som ... alle andre enn Firefox. De tviholder på "Gecko", og det er merkbar forskjell fra ildreven til andre nettlesere både i hastighet og framvisning. Men det er fint at det finnes et alternativ til chromium; måtte dizze zillaene få fyr på motoren sin. Den er seriøst plaget av rådebank.
Det har skjedd mye på brukersiden. I dag leser de fleste fra mobil eller små touchskjermer. Å være webdesigner i dag er nesten umulig, i det alle sider skal være tilgjengelige for blinde, døve og fysisk funksjonshemmede. Khawaga.com KAN ikke oppfylle disse krav, fordi nettstedet er mitt personlige fotavtrykk i den digitale verden. Skitt au; jeg har gjort mitt beste i denne digitale verden i førti år; det får være bra.
Men HTML5 og CSS3 er etablert, og er ikke under revisjon. Og mitt nettsted vil fortsatt validere, og være tilgjengelig for de aller, aller fleste. Happy surfin' -khw-

Desember 2010 Revidert Desember 2023vignettbilde
staple_r.gif
staple_l.gif