gå til topp
gå til index
gå til bunn
staple_l.gif
 
staple_r.gif

Nettlesere, HTML5 og CSS3

nettlesere

gfx: Maximum PC

Dersom du har problemer med visningen på disse sidene, kan jeg trygt fortelle deg at det må være din egen skyld. Du kan nemlig ikke ha oppdatert nettleseren din på aldri så lenge, eller du benytter en obskur sak som ikke følger standarder. Dette nettstedet inneholder ingenting som skulle være uforståelig for en moderne og standardtro browser.

Derimot er det bygd opp med grunnmur html5 og CSS3. Dette er relativt unge standarder, og i skrivende stund er html5 ikke engang ferdigstilt. Derimot er den meget bakoverkompatibel, og dersom en nettleser ikke er i stand til å tolke enkelte ting, vil den falle tilbake på html4 transitional - såkalt "quirks mode". Uforståelige elementer faller da helt ut, mens resten er fullt leselig.

Det er ingen grunn i dag til *ikke* å benytte <!DOCTYPE html>, enkelt og greit. Det eneste aberet for en nettsnekker, er at validering er upålitelig: siden standarden fremdeles er under flux, henger validatoren etter. Derimot er leverandører av nettlesere meget flinke til å implementere det vanligste av det nye. Til og med Microsoft har begynt å skikke seg, selv om de har som erklært politikk ikke å implementere noe før det er etablert. Men de har i det minste stort sett sluttet med å dytte inn sine "egne" standarder ("if you cannot beat'em; join'em"! de forsøker nå heller å påvirke W3C aktivt fra innsiden).

gamlemerra

IE 6 er et kapittel for seg. Den nettleseren var ikke engang god som ny, men har forpestet internett og forårsaket apopleksi hos utallige webrotter gjennom 10 år. For ikke å snakke om knekte tastaturer og moset mus ... undertegnede har flere ganger i IE6' epoke måttet bytte slikt pga. dyriske reflekser. Tidligere fikk de som forvillet seg inn på khawaga.com med gamlemerra denneskjermdump i fleisen emoticon. Slikt er heldigvis ikke nødvendig lenger; også IE oppgraderes i tråd med standarder.

Browsermakerne er nesten blitt for flinke. Det hagler med oppgraderinger fra alle hold, og det kan noen ganger virke både masete og meningsløst. Undertegnede tar alltid ned siste utgave av sin standardleser Opera, og staller den inn for seg - bare major upgrades får overta som standardleser. Ellers er alle maskiner stengt for automatisk oppgradering. Noe som forøvrig ikke anbefales for den jevne bruker; i hvert fall ikke brukere av Windows. Utdaterte nettlesere og systemer har antagelig skylden for over 90% av den djevelskapen som finnes på nettet - sammen med menneskets iboende grådighet og ubendige, siklende nysgjerrighet på shady stuff.

Hvilken nettleser som er den beste er en personlig sak, og eventuelt en sak for khawagas hjørne. Undertegnede har benyttet Opera siden versjon 3.6 grunnet meget enkel tilgang til å skru funksjoner av og på, generell sikkerhet/brukervennlighet samt hurtighet. Han har aldri kommet riktig overens med hverken Firefox, Safari eller Chrome, og skyr IE av prinsipp. Men som sagt: en smaksak. Til og med IE er grei nok, om man bare bygger gjerdene rundt den høye nok.

Kildekoden på khawaga.com validerer, og stilarkene er bare et par midlertidig nødvendige Mozilla-hack fra å gjøre det samme. Sidene er sjekket for bugs på de rådende plattformer Windows, Linux og Mac, i de vanligste nettleserne av akseptabel årgang. Så khawaga har gjort sitt. Nå får du gjøre ditt. Oppgrader!

Desember 2010 vignettbilde
staple_r.gif
staple_l.gif