gå til topp
gå til index
gå til bunn
staple_l.gif
 
staple_r.gif

Kålruletter

vignettbilde

Når min mor kom hjem fra butikken lørdag med et stort kålhode og to pakker i hvitt, vokset papir fra slakteren, visste jeg hva som var på gang. Jeg gledet meg som ... ja, et barn. Dette har vært en favoritt gjennom hele mitt liv, ved siden av schnitzel.

Kålruletter, cabbage rolls, er i forskjellige varianter utbredt utover skandinavia særlig i øst-europa og sentralasia. De stekes, bakes, dampes og grilles. De krydres med alt mulig, og serveres til og med svømmende i tomatsaus, til alt overmål ofte sweet and sour. Her til lands later det til at det mest populære er bortimot "benløse fugler", med hvit saus. Huff!

Mamma gjorde ofte enkle ting vanskelig. Hun brunet rulettene i panne før de gikk i stekovnen. Hun pakket de med hyssing; kunstferdig slik at man kunne ta tak i enden med gaffelen, løfte opp og de viklet seg ut av seg selv. Med årene utviklet hun leddgikt, akkurat som meg, og teknikken ble problematisk. Jeg måtte finne på noe. Løsningen var hårreisende enkel: bruk gummistrikk! Det setter ingen smak eller spor. Faktisk kan strikken brukes om igjen (!) men det får være måte på ... en annen mulighet er å stifte kålbladene med tannpirkere. Funker, men pass på at pirkerne ikke er med mentolsmak. Det tenkte ikke jeg på, den gangen jeg skulle prøve det ut. Dental scented cabbage rolls; nei fysj.


Mamma brukte aldri annet krydder enn salt og pepper i deigen, og hun blandet karbonadedeig og medister 3:1. Det samme gjør jeg, men det går helt greit med alminnelig kjøttdeig, også. Deigen skal jo ikke stekes direkte. Forleden fikk jeg et lass med karbonadedeig av elg: dæven! Den gikk alene. Men slikt er jo ikke alminnelig vare. Synd min mor ikke fikk smake den utgaven.


Ingredienser:

ren kjøttdeig eller karbonadedeig/medister 3:1
1 egg
potetmel
halvkokt ris; jasmin er ikke egnet. Heller ikke upolert, da det ikke trekker til seg fuktighet godt nok
1/2 fersk rød chille finkappet, og/eller grovmalt sort pepper
meierismør
voksen hodekål
gummistrikk
emoticon

Fremgangsmåte:

Skjær av den grøvste delen av kålhodet, og pill av blad for blad innover. Legg de på damprist i stor kjele, og forvell dem 5 minutter til de er passe bøyelige.
Elt sammen kjøttdeig, egg, halvkokt kald ris, 1 toppet ss potetmel, pepper og salt etter følelse og smak.
Legg kålblader flate på ei fjøl med en passelig klump deig i midten, vær raus med kålen, brett sammen og strapp med strikk. Legg rulettene med en centimeters mellomrom i langpanne smurt med rikelig smør. Sett ovnen til 230°. Etter 5 minutter, reduseres temperaturen til rundt 170° for 20 minutter. Øs med vann eller helst kraft. Og da menes "kraft", ikke industribuljong, som kan ødelegge de beste råvarer. Gjenta øsingen et par ganger. Fjern strikken. Hva gjester ikke vet, har de ikke vondt av.
emoticon

Tilbehør:

Mutter'n syntes pottit var greit nok, med rikelig stekesky, og stelte aldri i stand noe annet. Men det kan passe med dampet rosenkål og gulrotskiver. Og hvorfor ikke en kjapp stuing, med all den kålen du sitter igjen med? Kapp det i små biter, la de syde i 10 minutter i minst mulig vann tilsatt en saltklype og reven muskat. Tilsett en fløteskvett, kok opp og jevn forsiktig med potetmel utrørt i vann. Eller maizena. Og tilsett gjerne Ingrid Espelids berømte persilledusk; frisk og finklippet.

En dreven croupier fikser denne ruletten på under timen. Får man først smaken på det, blir man fort dreven.

Januar 2019  vignettbilde
staple_r.gif
staple_l.gif