gå til topp
gå til index
gå til bunn
staple_l.gif
 
staple_r.gif

Kryddersmør

vignettbilde

Jeg jobbet noen år som pubvert i en meget spesiell pub, med uvanlig assortert meny. Den internasjonale retten "Entrecôte" sto á la carte, og den ble servert med kryddersmør. Det ble laget på huset etter behov, og frosset ned. Enda så enkelt det var satt sammen, smakte det rett og slett fortreffelig.


Vi brukte ikke smør, men selvfølgelig vanlig margarin. Vi klafset inn det vi hadde i huset med gaffel i en bolle: tørket persille, oregano, paprikapulver, sort pepper, saft av sitron og en skvett Worcestershiresauce. Knadde det sammen, rullet det som pølse, viklet det i alufoil og la det i fryseren. Jeg kan ikke huske noen klagde på resultatet.


Riktignok var det en gang en finfjott spm ingen hadde sett før, som bestilte "angtrekåå", og ble stående ved disken for å observere progresjonen ("kjøkkenet" var baksiden av disken). «Hva GJØR dere egentlig med den? Slenger dere den bare i panna?»
«Nei» sa Hanne Karin. «Vi tar av plasten først.»
Fjotten satte seg, spiste og ingen så ham siden.


Hva VI knadde sammen den gangen og hva JEG bruker i dag, er meget forskjellig, skjønt framgangsmåten er den samme. Men jeg bruker i størst mulig grad friske varer i stedet for tørket krydder, innkjøpt fra såkalt "innvandrerbutikk"; velsigne dem. Malt krydder og tørkede urter er på mange måter å betrakte som ferskvare: de inneholder eteriske oljer som harskner etter overraskende kort tid. Og jeg bruker SELVFØLGELIG ikke margarin, men realt smør.

Jeg tar en pakke av gangen, og romstempererer det i en bolle. Imens finhakker jeg noen fedd hvitløk, en rød chille (test den for Scoville(**) først!), frisk persille, litt frisk estragon, kryster en halv sitron over og gir bolla noen drypp med Worcestershiresauce.

Deretter angriper jeg massen med finga. De er det mest anvendelige redskap i verden. Man KAN seff også bruke Kenwood Chef, om man er jålete. Slikt koster jo bare rundt 10 flak ...


Resultatet er anvendelig til det meste. Med litt rutine, tar det 1 kvarter, holder i kjøleskap i et par uker og i fryser i flere måneder - pga. begreper "sult" og "fys" har ingen kryddersmørpølse overlevd lenger enn halvåret hos meg.

Det går til all grillmat og vanlig stekt mat, det være seg kjøtt, fugl eller fisk. Det erstatter sauser, og du bestemmer SELV hva det skal smake. Ikke matbaronene, som ønsker å uniformere tilbehør med rådyre, ultraprosesserte og overemballerte varer de profitterer grassat på, og som ofte blir stående i kjøleskapet til det er ubrukelig.

Jeg baker mest brød selv, men jeg har et godt forhold til halvstekte, grove bagetter/minibagetter. Snitt dem halvt igjennom før steking, brett forsiktig ut og legg inn et par skiver kryddersmør rett fra fryseren. Da trenger man egentlig ikke noe mer, når de er ferdige. Men man KAN legge inn mer. Lenge leve matfriheten!


(*)
Jeg bruker vanligvis ikke alufoil, men alminnelig matpapir med voks/silikonsiden inn, og tvister i begge ender.
(**)
Scoville-skalaen Scoville Scale er en vitenskapelig måleenhet for capsaicin, stoffet som gir den "brennende" effekten av pepperfrukt. Paprika er satt til *0*, og taket er udefinert; i konkurranser opererer man med flere millioner. Slikt er selvfølgelig ikke spiselig; faktisk dødelig ved svelging. Chille fra alminnelige butikker er sjelden over tusen, men i utenlandske butikker kan man komme over sinte varianter på 10-30000. DA bør man ta ut stenene, ikke bruke hele frukten og vaske seg godt på hendene umiddelbart etter handtering.
August 2023  vignettbilde
staple_r.gif
staple_l.gif