gå til topp
gå til index
gå til bunn
staple_l.gif
 
staple_r.gif

Internett og bilder

ink & pen

Bilder og grafikk frisker opp det tørreste og kjedeligste nettsted. Brukt med fornuft, vel å merke. Bruk av bilder på nettsider er mye smak og behag, som alt annet på internett, men i det minste kan man på dette området spikre fast noen absolutte sannheter.

Formater

Det finnes bare tre bildeformater som er gyldige på Internett:

Noen nettlesere takler BMP (windows bitmap) og ICO (icon resource). Ikke stol på det. Snuble heller ikke i JPG og det feilslåtte formatet JPEG 2000. Gå for de som er allment godtatt. Disse har hver sine fordeler:

Valg av formater

Tommelregel:

(khw.mrk.: da dette opprinnelig ble skrevet, hadde PNG varierende støtte, som et ungt format. Særlig Microsoft motarbeidet det lenge. De siklet vel allerede da på å innføre Microsoft Media Photo proprietært - et format som etterhvert har funnet veien inn i JPEG XR. Men i dag har PNG støtte i alle nettlesere og bildebehandlere.)

Oppløsning og størrelse

resize

Ved siden av valg av format, er det viktig å tenke oppløsning når man tilrettelegger bildene. Tidligere var en oppløsning på 72 PPI (pixel per inch) det vanlige, fordi katodeskjermer ikke var god for mer. I dag, med LCD og plasma, er 96 PPI det mest fornuftige. Det har overhodet ingen hensikt å benytte høyere oppløsning til nettbruk.

Betegnelsen DPI (Dot Per Inch) er til bruk for print. Ikke forveksle med PPI. En PPI er tilpasset skjermen man til enhver tid sitter med, mens DPI tilpasser hvor mange dots en skriver skal bruke.

Overlat heller ikke pixelbredden til nettleserne. Det vil sinke nedlastingen, og jevnt over gi dårligere resultat. Sett riktig document size på hvert enkelt bilde. En god vane, er å først sette PPI (på bildet til venstre "Units", klippet fra XN View), lagre bildet, og deretter sette bredde/høyde og lagre på ny. Noen programmer tuller med dette.

Bildebehandlere

Jeg er avhengig av Adobe Photoshop og Corel DRAW i daglig arbeid. Manglende støtte for Linux for disse to, er det eneste som hindrer meg i å være fullblods pingvin. Nåvel - en windowskasse måtte jeg vel hatt uansett, for å sjekke hva IE finner på for djevelskap. Men Photoshop er som oftest ikke bare å skyte spurv med kanon; det er å teppebombe hele skogen. Jeg fyrer ikke opp det beistet, om jeg kan bruke XN View eller IrfanView i stedet, og det kan jeg som oftest. XN View finnes for både Win, Lin og Mac, og er fremragende (på Mac riktignok noe tilbakestående; i skrivende stund bare i beta). IrfanView er Win only, men kjører greit under "Wine" i Linux.

En annen snodig skapning er the GIMP - GNU Image Manipulating Program" - et opensource-prosjekt som vel er det beste eksempel på at kombinasjonen programmerer/grafiker er sjeldnere enn hønsetenner. Den gjør godt og vel hva fotosjappa kan (den kan fremdeles ikke handtere CMYK, bare RGB, men det spiller jo ingen rolle for nett) ... på en så sær måte, at jeg har ikke sett maken. Den finnes nå for alle plattformer. Like sær overalt. Men den er i det minste gratis, slik at alminnelige folk slipper å spa det gule ut av øra ...
... eller legge inn pirat emoticon

Anno 2002, revidert 2011 vignettbilde
staple_r.gif
staple_l.gif