gå til topp
gå til index
gå til bunn
staple_l.gif
 
staple_r.gif

Ribbe

vignettbilde

Jeg spiser ribbe én gang i året. Jeg lar meg aldri friste av juletallerkener. Jeg avskyr misbruk av begrepet jul til å servere helvetes dyre porsjoner av mishandlet råstoff druknet i prefabrikert guffen saus.

Juleribbe skal bestå av kotelettribbe med delikat, sprø svor, stekesjy, melne poteter og rødkål. Egentlig er dette utrolig enkelt å lage, selv om jeg har sett svært mange intrikate oppskrifter.

Det er en fordel å sette inn ribben med salt og hvit pepper kvelden i forveien. Bland gjerne dette med olje, og gni godt inn. IKKE gni inn svoren! Sett i kjøleskap/kjeller. Sett stekeovnen til 220 grader, legg ribben med svoren opp på rist over langpanne. Pannen kan med fordel være smurt med olivenolje. Bygg opp under ribben, slik at den danner en pukkel. Sett deretter temperaturen ned til 180 grader, og stek i omtrent 2 timer - en virkelig voksen ribbe trenger enda en halv time. Brukes det steketermometer, stikk det inn i kotelettdelen og regn 75 - 78 grader for ferdig.

Etter 1 1/2 time: øs med stekesjyen jevnt over svoren. Sett toppvarme på maks, eller koble til grillelement. Legg en fysisk sperre for stekeovnsdøren, slik at ovnen lufter ut skikkelig!

Ribbesvor er et omdiskutert tema. Det finnes utallige forslag på hvordan man får sprø svor. Dette er veldig avhengig av kjøttets kvalitet, fettgehalt, frysetid og faktisk hvordan dyret ble slaktet og skrotten behandlet etter slaktingen. Gilde er et bra firma som leverer pålitelige varer, men de driver masseproduksjon, og jeg har aldri fått til prima svor fra slike leverandører. Tips:

Glem det som står i kokebøker, om å finsnitte svoren. Rut den med raus kniv. Om du ønsker en snacksy svor: bland en kopp med olivenolje, litt estragon og sennep (gjerne Coleman) og pensle svoren 20 minutter før ribben er ferdig. Følg generelle anvisninger. Hjelper ikke dette, er det en juksemetode: bruk varmluftpistol umiddelbart etter at ribben er tatt ut! Fraff ... det blir sprøtt og delikat av den seigeste svor. Hmmm ... vær forsiktig, selvfølgelig. Hold god avstand; du ser egenetlig hva som skjer.

Ribbe serveres ofte med standard surkål. Dette er en bedre løsning: Grovsnitt rødkål, skrell og skiv opp et par epler, og legg det lagvis med karve og/eller spisskummen, støtt nellik og stjerneanis imellom. Har du fulgt tradisjonene, har du igjen kraft fra "dopp i grytan". Kok kålen i denne kraften, uten lokk - husk at kål inneholder og avgir mye vann. Har du ikke doppekraft, bruk Maggi eller Toro klar kjøttkraft i stedet. 20 minutter pleier være bra. Smak eventuelt til med mørk sirup og epleeddik.

Da skulle julaften være reddet. En kraftig akevitt hører hjemme her. Garnityr forøvrig overlater jeg til fantasien. Ifølge mine tradisjoner pleide gammelnissen på komfyren bli med ut i spisestua julekvelden, og desserten pleide være krokanis med fersken og rompunsj. Velbekomme og god jul.

 

Desember 2002  vignettbilde
staple_r.gif
staple_l.gif