gå til topp
gå til index
gå til bunn
staple_l.gif
 
staple_r.gif

Kalkun til nyttår eller nårsomhelst

vignettbilde

Kalkun er etter mitt skjønn den mest anvendelige fugl som finnes. Den kan stekes, kokes, røkes og saltes, akkurat som rødt kjøtt. Det er magert og smakfullt, og gir en masse mat på en enkel måte. Dette er en veldig enkel løsning på en middels kalkun for middels mennesker.

Kalkun er svære greier. Såfremt man ikke deler den opp, er man henvist til ovn, og relativt lave steketemperaturer samt god tid. Jeg steker alltid over natten, og gjør det stikk motsatte av det som er vanlig: freser opp temperaturen på slutten etter pensling med krydderblandet olje.

Ordinær steketid for en slik stor fugl er ubestemmelig, men ca 45 minutter per kilo skulle være passe. Legg til tilsvarende for stuffing. Stol ikke på innebygde termometere fra leverandørene, de svikter ofte begge veier. Langtidssteking: 70-80 grader over 12 timer. Stikk med gaffel i den kjøttfulle delen; saften skal være grå, og kjøttet ikke gi betydelig motstand.

Stuffing : Her er det egenlig opp til hver enkelt. Stuffing er opprinnelig brukt for å drøye det tidligere kostbare fuglekjøttet; det er egentlig helt unødvendig, og forlenger bare steketiden. *om* jeg velger å bruke det, er det for smakens skyld: en velblandet stuffing sprer aroma til fuglen fra innsiden. Jeg bruker vanligvis til en 4-6-kilos fugl å blande sammen en halv kilo medisterdeig (stuffingen kan ellers godt være vegetabilsk; faktisk med fordel) med et par spiseskjeer halvkokt ris; deretter skvette inn noe soyasaus, og blande inn finhakket stangselleri, noen få epleskiver, gjerne noe kiwi, litt finsnittet rød pepperfrukt og en del småkvastet persille. Jeg bruker ALDRI løk i stuffing, ikke engang min absolutte favoritt purre. All rå løk gir markant gammelsmak etter kort tid, og er så aromatisk at det sjokker enhver smaksopplevelse. Derimot kan det hende jeg snitter opp slikt, og ihvertfall hvitløk, til sausen.

Saus til dette er opp til hver enkelt: bruk kraften fra langpannen, jevn med maisenna og spe opp med fløte. Krydder etter smak, selvfølgelig. Hva kalkun angår, kan man nesten ikke lage nok saus. Kjøttet kan virke litt tørt, selv om det er langtidsstekt.

Tilbehør til kalkun: bland frisk salat (gjerne endevie) med agurkstrimler, tomatskiver, moset sitron og snittede druer. Denne retten betinger ikke poteter (som bør være melne og kokt med dill), men passer likegodt med ris.

 

Desember 2002  vignettbilde
staple_r.gif
staple_l.gif