gå til topp
gå til index
gå til bunn
staple_l.gif
 
staple_r.gif

Omelett

vignettbilde

Det finnes knapt noen rett som kan varieres mer enn "omelett". Strengt tatt betyr det bare vispede egg stekt i panne, med eller uten fyll.

Mange har frykt for å lage omelett, fordi den "setter seg fast og blir bare filler". Det er meget enkelt å forhindre: bruk teflonpanne (med belegget intakt!), svakere varme og en porsjon tålmodighet. Gå for en panne som har lav kant og stor stekeflate, og ikke disse kjeleliknende, wokaktive greiene som er vanlig i dag: de gjør det vemmelig å snu omeletten i tillegg til at flaten blir for liten. Skygg unna titanpanner; det er ren svindel. Jeg spanderte 1200,- på en slik, og den svei vann etter et halvt års normal bruk. En alminnelig teflonpanne er også forbruksvare, men kan holde i mange år om den ikke utsettes for bifftemperaturer og skarpe gjenstander.

I tre år var jeg pubvert et sted som hadde omelett som spesialitet; det kunne fort bli et snes om dagen. Jeg brukte basis røre, og varierte fyllet etter ønske. Dette er min favoritt: kantarell og skinke. Prinsippet kan brukes til all mulig omelett.


Ingredienser:

3 egg
Bogskinke (Pullmanskinke er best; picnic duger)
1 boks kantareller
1/2 fersk rød chille
meierismør
soyasaus
fløte
persille


Fremgangsmåte:

Slå krafta av kantarellene og hell dem i tørr panne på middels varme. Rist av og til. Finhakk chille; fjern stenene om du ikke vil ha det "hot". Tern ca 1" av skinkeboksen i størrelse lillefingernegl. Ha det oppi panna når kantarellene er bra tørre, og skru opp varmen noe. Bruk 2 stekespader, tre eller plast, og skuff rundt innimellom, og rist. Stek alltid fyllet uten fett! Ferdig når skinka begynner å bli småbrun. Hell over i en skål.

Slå sammen eggene med en gaffel, tilsett en skvett fløte og en dæsj soyasaus (erstatter salt). Legg en spiseskje smør i panna på middels varme, og vent til skummet har lagt seg. Hell i eggemassen og vent til den har stivnet i bunnen. Fordél så fyllet jevnt over, sett på lokk, og skru ned varmen noe.

Dette er også tiden for å legge over ost om ønskelig. Det "limer" omeletten bedre sammen, men jeg syns bare ikke det passer til soppen i fyllet; det demper soppsmaken.

Etter drøyt 5 minutter har massen boblet opp og stivnet. Fin klipp persille over. Skli halve omeletten over på en tallerken, og velt pannen over; da bretter omeletten seg selv. Voilá!


Tilbehør:

Jeg serverer nesten alltid omeletten med toast, tomat og agurk. En lett salat gjør seg også, særlig med salatost (feta i olje med basilikum og oregano). Drikke? Øl, selvfølgelig ...


TillEGG:

Jeg gidder ikke skrive om hele greia, men jeg har nå anno -20 terminert alle panner og kasseroller med slippbelegg, og bruker utelukkende jern og rustfritt stål. Slippbelegg, uansett type, vil smuldre og havne enten i magen eller naturen, hvor det anretter skade. Hvor jeg tidligere brukte tørr panne, smører jeg nå panna inn med raps- eller solsikkeolje, og bruker stekespaden flittigere.

Mai 2018, revidert Juli 2020   vignettbilde
staple_r.gif
staple_l.gif