gå til topp
gå til index
gå til bunn
staple_l.gif
 
staple_r.gif

Omelett

vignettbilde

Det finnes knapt noen rett som kan varieres mer enn "omelett". Strengt tatt betyr det bare vispede egg stekt i panne, med eller uten fyll. Navnet er fransk, oppsto på trettenhundretallet i flere varianter og kan spores til noe som betyr "tynn og flat". Omelett assosieres da også i dag oftest med det franske kjøkken, men historien sier at opprinnelsen er det urgamle Persia. Man vet seff ikke sikkert ... bevisene er jo spist opp  emoticon


Mange har frykt for å lage omelett, fordi den "setter seg fast og blir bare filler". Man skaffer seg så en panne med såkalt "slippbelegg", og bidrar dermed effektivt til det forbrukersamfunnet og den vekstfilosofien vi MÅ vekk fra, om vi skal overleve. For slike panner, gryter og kjeler er lite holdbare, består av stoffer som aldri skulle vært oppfunnet og er nesten umulig å bli kvitt.

For 20 år siden investerte jeg i en panne med såkalt "titanbelegg". Den kostet 1200 - DEN gang - og etter et halvt år svei den til og mad vann. Da lyste jeg reklame, blogger og belegg i bann, og skuffet all den dritten på dynga. Fra den dagen har det bare vært støpejern og rustfritt stål i mine kjøkkenskap.


stekepanner

Disse tre prakteksemplarene er uunnværlige for meg. Det er en 9" Kockums, en 10" Jøtul og en 29cm Høyang (bakerst). Små'n er den eldste; den er over hundre år gammel, og stammer fra min mormor i Sverige! Titommer'n er også eldre enn meg, men den tror jeg min mor skaffet selv, eller kanskje det var en bryllupsgave ... jeg rakk aldri å spørre. Det var den eneste panna hun brukte - små'n var for pinglete - den var i daglig bruk hele min oppvekst, ungdom og middelalder og er i daglig bruk anno 2023. Høyangen er sannsynligvis fra min egen tid, siden den er støpt etter centimeter. Jeg fant den, med glasslokk, innbrent med forkullede matrester og nedrustet i et kott tilhørende et dødsbo jeg gjorde opp i 2008. Det tok to dager å restaurere den, men Herre min Katt! Det var verdt jobben. Den er imidlertid i største laget til omelett; titommer'n er best.

Det er helsehysteri å steke uten fett. Man blir ikke feit av å smøre panna; derimot er man i faresonen om man velter seg i karbohydrater. Kroppen trenger fett, som dessuten fordøyes saktere og forlenger metthetsfølelsen. Industrien har grepet helsehysteriet med begge hender, og teppebomber markedet med ubrukelige og miljøfarlige produkter. Med markedsfilosofiens øyne, er jernpanner selve Satan: de har jo et livsløp lenger enn et menneske. Hvilket er dokumentert ovenfor.

Noen regler for bruk av jernpanne: skyll den med varmt vann umiddelbart etter bruk, tørk helt tørt med papir og smør tynt med matolje før den settes bort. Bruk aldri såpe; da må det brennes inn nytt belegg. Og ha aldri kaldt vann rett oppi gloheit panne.


I noen år var jeg pubvert et sted som hadde omelett som spesialitet; det kunne fort bli et snes om dagen. Jeg brukte basis røre, og varierte fyllet etter ønske. Dette er min favoritt: kantarell og skinke. Prinsippet kan brukes til all mulig omelett.


Ingredienser:

3 egg
Bogskinke (Pullmanskinke er best; picnic duger)
1 boks kantareller (eller selvfølgelig fersk/frossen)
1/2 fersk rød chille
meierismør
soyasaus
fløte
persille


Fremgangsmåte:

Slå krafta av kantarellene og hell dem i tørr panne på svak til middels varme. Rist av og til. Finhakk chille; fjern steinene om du ikke vil ha det "hot". Tern ca 1" av skinkeboksen i størrelse lillefingernegl. Ha det oppi panna sammen med litt smør når kantarellene er bra tørre, og skru opp varmen noe. Bruk 2 stekespader og skuff rundt innimellom, og rist. MÅ du steike i en sånn slippslusk, så bruk trespatel eller #¤%! plast. Ferdig når skinka begynner å bli småbrun. Hell over i ei skål.

Slå sammen eggene med en gaffel, tilsett en skvett fløte og en dæsj soyasaus (erstatter salt). Legg en spiseskje smør i panna på middels varme, og vent til skummet har lagt seg. Hell i eggemassen og vent til den har stivnet i bunnen. Fordél så fyllet jevnt over, sett på lokk, og skru ned varmen noe.

Dette er også tiden for å legge over ost om ønskelig. Det "limer" omeletten bedre sammen for bretting, men jeg syns bare ikke det passer til soppen i fyllet; det demper soppsmaken.

Etter drøyt 5 minutter har massen boblet opp og stivnet. Finklipp persille over. Skli halve omeletten over på en tallerken, og velt pannen over; da bretter omeletten seg selv. Voilá!


Tilbehør:

Jeg serverer nesten alltid omeletten med toast, tomat og agurk. En lett salat gjør seg også, særlig med salatost (feta i olje med basilikum og oregano). Drikke? Øl, selvfølgelig ...


dobbel voggekniv varm lunch

Dobbel voggekniv med treskålOmelunch i sikte!Se også beslektede KHAWRAP.

Mai 2018, rev. November 2023   vignettbilde
staple_r.gif
staple_l.gif