Om "hjemmesider"
I dag later det til at alle skal ha en hjemmeside. Om de er ledere i bedrifter, professorer, studenter, kjendiser, renovasjonsarbeidere, musikere eller halvvoksne unger med ambisjoner. Muligheten er innebakt i det å være oppkoblet, og er nærmest blitt obligatorisk. Har man Internet, skal man på død og liv ha en nettside.
Legg merke til at jeg bruker begrepet "nettside". Vi har ukritisk adoptert det amerikanske begrepet "home site". Jeg bruker begrepet "hjemmeside" om sider som dreier seg om helt private ting, og begrepet "nettsider" om sider som har allmén interesse. Men jevnt over har vi en felles interesse: det å bli sett, hørt og forstått. Det er et kraftig medium vi rår over, og veldig mange overstyrer. Ved å lempe inn lyd, animasjoner og særegenheter folk flest ikke er interessert i. Særlig ikke når det sinker nedlasting, og spesiellt ikke når det innebærer en sikkerhetsrisiko.
For en tid tilbake skrev en debattdeltaker i start.no noen punkter for hvordan lage "hjemmesider", og jeg gjengir de her suksessivt, fordi jeg er enig punkt for punkt. Jeg kunne ha sagt akkurat det samme selv, men legger i stedet inn enkelte kommentarer.
- Unngå frames dersom det ikke er tvingende nødvendig.
PHP (Preprocessor Hypertext) gir deg mer fleksibel mulighet.
- Man bruker heller ikke IFRAME.
Iframe brukes mye til uønsket reklame, og blir ofte blokkert. Tenk include stedet.
- Man putter ingen ting på siden som ikke befinner seg på samme server, hverken tellere, trackere eller gjestebøker. Heller ikke bilder.
For det første sinker det nedlasting, for det andre eksisterer kanskje ikke den andre siden en vakker dag. Hva gjør du da?
- Man bruker ikke tracker-linker.
Heller ikke unødvendige cookies og tjafs for å hente info fra brukere.
- Man begrenser sitt bruk av javascript til det høyst nødvendige, og det skal ikke brukes til å avlure opplysninger om den besøkende.
Script er noen ganger nødvendig til bestemte funksjoner, men tenk nøye gjennom om funksjonen strengt tatt er nødvendig.
- Man bruker ikke Java Applets.
Mange frakobler default både Java og JavaScript av sikkerhetsgrunner. Menyer basert på slikt er idiotisk; mange kommer rett og slett ikke videre.
- Eventuell Flash skal ikke kjøres automatisk, men den besøkende skal selv kunne klikke på en link dersom han vil se den.
Flash er omdiskutert. Uansett krever det tung plug-in, og som med Java: det er mange som ikke vil kjøre slikt i utgangspunktet.
- Eventuell bakgrunnsmusikk bør også ha valg som ovenfor.
Sidene blir forferdelig tunge å laste, og musikk kan være meget irriterende. Link, takk!
- Man bruker ikke redirects.
Redirect kan være lettvint, men kan også misbrukes. Derfor kan brukere ha blokkert det. Det er også negativt i SEO-sammenheng.
- Man bruker ikke FONT-tagger, men STYLE.
All formatering, både av skrift og utseende, bør legges som stilsett. Ryddig kode; bedre SEO.
- Bilder skal være reduserte til akseptabel størrelse. En side må være Max 60-70k incl. bilder. Bilder skal være egne eller såkalt "ikke kopibeskyttede".
Se Internett og bilder.
- Det er tullete å skrive Copyright på en hjemmeside som er helnorsk. Vi har ikke noe som heter Copyright. Vi har en Åndsverklov. Og det kreves ikke noe om at det skal stå at noe er beskyttet av denne. Åpne en norsk bok og se om dere finner noe om Copyright der. Boken er et åndsverk, og er beskyttet i henhold til det.
Se Om Åndsverk, Opphav og Forbrukere.
- Man holder seg til de såkalt sikre farger.
De 216 browser-sikre farger gir det jevneste resultat. Se Browsersikre Farger. Legg spesielle farger nært opp disse for å unngå overraskelser.
- Man holder seg til de mest vanlige skrifttyper som normalt leveres med OS.
Se Fonter på Nett.
- Man avholder seg fra å bruke koder som kun har til hensikt å frata den besøkende makten over sin nettleser. (Pop-ups uten knapper, no right click osv).
Slike triks er også ubrukelige ovenfor de som *vil* omgå slikt.
- Deretter rydder man opp i sin kode slik at den blir lettleselig. Man kan eventuelt bruke et program som heter HTML-Tidy til dette, dersom man ikke er så flink til å gjøre det selv.
En kjekk sak, også en ok web-editor, er Arachnophilia. HTML-kit eller KomPozer er også bra valg.
- Man validerer sin kode og retter opp alle feil som er der.
Det finnes flere brukbare validatorer, men denne er sjefen:W3C.
- Man sikrer seg at siden har et design som man i alle fall selv syns ser bra ut.
Ser det grusjete ut, hvorfor i all verden laste det opp? Det er ikke påbudt å ha en nettside!
- Man sikrer seg at siden har et innhold som appellerer til en litt større gruppe enn nærmeste familie og venner, og at designet står i stil til innholdet.
Dersom den IKKE gjør det, la være å registrere den, bruk ikke irrelevante meta-tagger og blokker indeksering i robots.txt ... gi URL bare til de som sidene angår. Det er tøys nok på nettet fra før.
khw.mrk.: opprinnelig hadde jeg link til en rekke "skoler" i html, hvor innholdet i det minste ikke var villedende. Dette var i en tid hvor gud og hvermann skulle lære andre å lage sider. Bare 1 av disse har stått for tidens tann, og ikke uten grunn: W3Schools.
Hva de 20 punktene angår, støtter jeg de stort sett den dag i dag. Dette er skrevet av hyperdebattanten "Roffe" aka "Arne" - en figur jeg respekterte for kunnskap og hatet for diskusjonsform. Jeg klarte å spore ham opp, konfronterte ham privat og hadde masse livlig korrespondanse gående i lang tid. Arne Flåten døde i fjor etter lang tids sykdom.